И ето че дойде септември месец, че чак до средата го докарахме. След лятото има куп неща, за които да се погрижим преди зимата. Добре е да използваме слънчевите лъчи, докато ги има в изобилие, и да свършим малко полезна (за мен и приятна) работа.

Както казах, има много неща за подготвяне, но аз мисля да пропусна приготвянето на зимнина и миенето на прозорци:) Ще се спра на Вашия четириног пазител, а именно - дворното куче, неговата къщичка и пространството около нея.

Нека започнем със здравето на Вашия любимец. Добре е, да посетите ветеринарния доктор преди зимния сезон. Ако зимата се окаже тежка, доброто здраве на кучето е от изключително значение. Ако използвате кола, за да стигнете до ветеринаря,  то сега му е времето! Есента настъпва и ще има все повече дъждовни дни. В интерес на колата е, да използвате хубавото и не толкова кално време, за да закарате любимеца си на профилактичен преглед. Ако четириногият Ви приятел например страда от липса на витамини или нещо друго, ще имате време да решите проблема преди настъпването на големите студове.

Нека продължим с ремонт на настилката около къщата за куче. Това е едно от нещата, които много ще помогнат. Калта и локвите около къщата биха били причина, кучето да се прибира в убежището си мокро и да го замърсява. Това може да се коригира, като сложите някаква настилка около и под къщата за куче. Може да използвате палета, градински плочки... изборът е Ваш.

Подсигурихме здравето и настилката, сега е ред да подготвим и самата къщичка за куче. Дървото е един чудесен материал, но, за да запази качествата си, изисква периодична поддръжка. На пазара има много препарати, които могат да запечатат дървесината за дълго време, но преди да купите, прегледайте внимателно етикета. Препаратите на водна основа са най-безопасни за животните. Ако кучето още чеше зъбките си, то тогава задължително купете безвреден препарат. Ако боя или байц попадне в стомаха на кучето Ви, то може да получи алергична реакция, натравяне и др. Избирайте мъдро. Лошата новина в случая е, че препаратите на водна основа не консервират дървесината толкова добре и ще се налага по-често да пребоядисвате къщичката.

Иска ми се да кажа няколко думи и за интериора. За да предпазите кучето си от студовете, може да поставите вратичка на входа. Добре е да изберете прозрачна - кучетата са пазачи и не им се нрави, когато нямат поглед над територията си. Вратичката ще задържа топлината от тялото на кучето вътре, а снега, вятъра и студа - навън. Известните ми модели се монтират лесно и бързо. Просто подберете най-подходящия по размер.

Подгответе и подходящи за зимния период завивки. Много е важно да има нещо меко и топло, в което кучето да спи. Когато около къщата не е кално и няма локви, тази завивка ще топли добре. Проверявайте я от време на време, може да се е намокрила и да причини настинка на любимеца Ви. Когато е възможно подменяйте я със суха, а старата проветрете и изсушете.

До тук всичко е наред за една "безоблачна" зима. Не забравяйте да погалите и да похвалите четириногия си пазач за вярната служба, това е най-стоплящото и желано нещо от него.