Нека поговорим за "преди". Онова старото "преди", когато бяхме деца. Тогава нямаше компютри и лаптопи, нямаше Интернет... Тук-там по домовете се срещаха от онези стари електронни игри с вълка дето събира яйца. Много беше престижно да имаш такава, но родителите не ни даваха да я изнасяме, да не я откраднат. Тогава слагахме трохичките от масата на перваза. Гледахме как птичките лакомо си хапват.

След това, се появиха телевизионните игри, компютрите и Интернет... Започна едно лудо надбягване с времето, първо все по-малки телефони, после все по-големи и по-умни ...И така и до днес. Купуваме си нов телефон и още на другия ден, новия модел има функция, без която просто живота е немислим!

А нашата планета е застрашена от самите нас! Тя тихо страда, а нашите деца играят на лаптопа в другата стая. Те не подозират за света, който толкова близо до тях кипи в трескава подготовка за зимата. И тук може да се запитаме, как децата да пазят и обичат природата, като нямат достъп до нея? Разходките в парка са добро начало, но онова старото до мравуняка в изучаване на мравките, притаения дъх зад пердето в наблюдаване на птичките ...Има ли го още? Още ли децата се будят рано сутрин на рождения си ден и се ослушват за скимтенето на ТЯХНОТО куче, или чакат малка кутийка с телефон последен модел?

Много въпроси. А отговорът е един и за всеки от нас е той е различен. Нека научим децата си как да се отнасят с дивите животни, да не ги затварят в клетки, да им помагат и да ги обичат.
Сега имаме възможност да създадем нова култура на разбиране и любов към това, което ни заобикаля. Може да се противопоставим на хората без съвест, замърсяващи с празни опаковки и разхищаващи природните ресурси. Един човек не би могъл да промени света, но НИЕ може да поставим началото, а нашите деца и техните деца, и децата на техните деца, може би ще успеят...

Още статии по темата:

КОГА, С КАКВО И КАК ДА ХРАНИМ ДИВИТЕ ПТИЧКИ

КАК ДА ИЗБЕРЕМ МЯСТО НА ХРАНИЛКАТА ЗА ПТИЦИ

ДА ИЗБЕРЕМ ХРАНИЛКА ЗА ПТИЧКИ ЗАЕДНО!

 

ХРАНАТА Е ЖИВОТ ИЛИ КАК ДА ПОМОГНЕМ НА ПТИЧКИТЕ